Mata dezynfekcyjna przejściowa ekonomiczna 60x90x2 cm

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 155,00 zł 155.00
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 1352

Opis

MATA DEZYNFEKCYJNA
PRZEJŚCIOWA EKONOMICZNA 60X90X2 CM


MOCNA I FUNKCJONALNA
PEWNE ZABEZPIECZENIE PRZED BAKTERIAMI, WIRUSAMI I GRZYBAMI

 

  • podstawowe wyposażenie śluz dezynfekcyjnych i sanitarnych,
  • polecana dla ferm, obiektów inwentarskich i hal pieczarkarskich,
  • polecana przez hodowców, weterynarzy i producentów żywności,
  • zapobiega wnoszeniu bakterii, wirusów i grzybów,
  • spełnia najwyższe normy i wymagania.

 


OPIS PRODUKTU

Mata dezynfekcyjna nazywana dezynfekującą lub odkażającą to podstawowe wyposażenie śluz dezynfekcyjnych i sanitarnych. Stanowi nieodzowny element nowoczesnych ferm, obiektów inwentarskich, firm kosmetycznych, farmaceutycznych, hal pieczarkarskich, wejść do firm przetwórstwa spożywczego oraz laboratoriów diagnostycznych, przechowalni lub magazynów. Mata dezynfekcyjna przejściowa pozwala zapobiec wnoszeniu bakterii, wirusów i grzybów do stref produkcyjnych, hodowlanych i magazynowych.

Parametry techniczne:

  • wymiary: 60x90x2 cm,
  • rodzaj: przejściowa/uniwersalna,
  • wersja: ekonomiczna.

Mata taka to również pewnego rodzaju wizytówka, jako pierwsza oceniana podczas kontroli i audytów. Przy tym nie utrudnia przechodzenia i nie spowalnia pracy personelu, a korzyści osiągane dzięki niej w środowisku pracy, a więc poprawa wyników produkcji, hodowli lub uprawy są nieocenione.

Profesjonalna maty odkażające składają się z kilku warstw:

  • siatki wierzchniej (czarnej),

Siatka niezwykle wytrzymała na przetarcia. Budowa siatki nie utrudnia swobodnego przepływu cieczy dezynfekcyjnej a jednocześnie ogranicza nadmierne jej wyparowywanie. Na siatce pozostają zanieczyszczenia z obuwia. Bardzo trwała, wewnątrz wzmacniana nylonem.

Wytrzymała na wysokie i niskie temperatury. Przy nacisku ciecz robocza bez problemu przedostaje się przez siatkę i dezynfekuje obuwie, potem równie łatwo powraca do wkładu chłonnego. Siatka wierzchnia dodatkowo chroni wkład chłonny maty dezynfekcyjnej.

  • pianki poliuretanowej (wkład chłonny),

Pianka poliuretanowa o różnej grubości zależnej od modelu maty. Chłonna, dobrze utrzymuje ciecz wewnątrz maty. O wysokich parametrach i elastyczności. Można ją wyjmować, prać, suszyć, wyciskać.

Dzięki optymalnej budowie maty wytrzymuje długi, intensywny czas użytkowania. Wytrzymała na wysokie i niskie temperatury.

  • plandeki spodniej (zielonej lub niebieska),

Plandeka spodnia mat używana w wersjach ekonomicznych. Kolor zielony lub szary w zależności od partii produkowanych mat. Plandeka mocna, odporna na przetarcia. Wewnątrz zbrojona nylonem. Łatwa do czyszczenia.

Wytrzymała na wysokie (+70*C) i niskie (-30*C) temperatury. Maty z takim spodem nadają się dla rolnictwa i przetwórstwa. Są lekkie a jednocześnie bardzo solidne.

Plandeka spodnia mat używana w wersjach antypoślizgowych. Plandeka bardzo wytrzymała, ze specjalnymi wypustkami antypoślizgowymi uniemożliwiającymi przesuwanie się maty nawet na bardzo śliskich powierzchniach. Materiał PCV bardzo trwały, wysokiej jakości.

Nieprzemakalny, odporny na działanie wysokich (+70*C) i niskich temperatur (-30*C). Nie ulega uszkodzeniu w przypadku działania słabych kwasów i zasad. Podobnie jak siatka wierzchnia łatwa do mycia ręcznego i myjkami ciśnieniowymi. Antypoślizgowe wypustki zapewnią maksymalne bezpieczeństwo pracowników.

Dzięki materiałom najwyższej jakości, odpowiednio serwisowana będzie doskonale spełniać swoją rolę nawet przez kilka lat, a zamontowany zamek lub mocny rzep umożliwi wyjęcie wkładu chłonnego do prania lub wymiany, co wyeliminuje konieczność zakupu nowej maty po zużyciu wewnętrznej pianki poliuretanowej.

ZASTOSOWANIE

Mata dezynfekująca powinna znajdować się na wyposażeniu:

  • gospodarstw rolnych, magazynów, pomieszczeń inwentarskich i przechowalniczych,
  • zlewni mleka, zakładów mleczarskich,
  • kurników, chlewni, obór, odchowalni, izolatek,
  • gabinetów weterynaryjnych, lecznic, laboratoriów,
  • stacji kwarantanny zwierząt,
  • zakładów przetwórstwa paszowego, magazynów pasz, przetwórni,
  • zakładów utylizacyjnych,
  • wysypisk śmieci i oczyszczalni ścieków,
  • laboratoriów diagnostycznych,
  • rzeźni, masarni, chłodni,
  • zakładów przetwórstwa spożywczego,
  • magazynów żywności, portów,
  • terminali przeładunkowych,
  • pieczarkarni, chłodni, przechowalni,
  • szklarni ogrodniczych.

Profesjonalne maty odkażające to szereg korzyści:

  • ograniczają przedostawanie się patogenów chorobotwórczych na butach, kołach pojazdów, rowerów, wózków, nogach zwierząt,
  • są wymagane przez instytucje weterynaryjne - spełniony obowiązek,
  • tworzą pozytywny wizerunek - dbamy o higienę,
  • są eleganckie - nie psują dobrego wyglądu obiektów,
  • antypoślizgowy spód - dbałość o bezpieczeństwo pracowników i gości,
  • przyczyniają się do utrzymania czystości - część zanieczyszczeń pozostaje na macie,
  • są łatwe do czyszczenia i mycia,
  • ich spód jest szczelny przez co płyn nie wycieka do środowiska.

SPOSÓB UŻYCIA

Nowy wsad maty może być nieznacznie odkształcony w stosunku do pokrowca. Przy użytkowaniu dopasowuje się kształtem do maty. Matę należy rozłożyć na powierzchni równej, bez jakichkolwiek wystających elementów, mogących uszkodzić mechanicznie spód maty podczas jej użytkowania, bądź wyłożyć do specjalnie do tego celu przygotowanych zagłębień lub koryt.

Nasączanie maty odbywa się z zewnątrz, ciecz powoli wylewać na siatkę. Do nasączania mat stosować wyłącznie środki do tego celu przeznaczone w stężeniach zalecanych przez producentów tych środków. Preparaty wymieniać lub uzupełniać zgodnie z instrukcjami producentów środków. Nie mieszać różnych środków chemicznych do jednorazowego napełnienia maty. W niskich temperaturach poniżej 0*C do środka dezynfekcyjnego dodawać antyzamarzacz, np. glikol.

Pojazdy dezynfekujące koła powinny bezwzględnie ograniczyć prędkość przy przejeździe po macie do max 5 km/h. Po macie należy przejeżdżać, ze stałą prędkością, bez gwałtownego przyspieszania bądź hamowania - może to spowodować uszkodzenie maty dezynfekcyjnej. Przy wjeździe na matę dezynfekcyjną przejazdową umieścić ograniczenie prędkości, przeszkolić personel odnośnie korzystania z mat dezynfekcyjnych.

Należy regularnie oczyszczać maty np. przez zamiatanie z większych zanieczyszczeń mechanicznych, mogących spowodować uszkodzenie maty przy użytkowaniu. W przypadku wystąpienia opadów atmosferycznych matę zabezpieczyć np. folią by uniknąć nadmiernego rozcieńczenia środka dezynfekcyjnego. Należy wyznaczyć osoby odpowiedzialne za uzupełnianie płynu dezynfekcyjnego i obsługę mat dezynfekcyjnych. Można prowadzić dokumentację uzupełniania i wymiany cieczy dezynfekcyjnej w postaci tabeli z datą, nazwą środka dezynfekcyjnego, użytym stężeniu oraz podpisem pracownika przeprowadzającego wymianę lub uzupełnienie cieczy roboczej.

Do nabycia również:

  • mata antypoślizgowa,
  • zapasowy wkład chłonny.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl