OLEJ PARAFINOWY farmaceutyczna czystość CIEKŁA PARAFINA 1 l

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 19,99 zł 19.99
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 1558

Opis

OLEJ PARAFINOWY
FARMACEUTYCZNA CZYSTOŚĆ

CIEKŁA PARAFINA 1 L


UNIWERSALNE ZASTOSOWANIE
W OGRODNICTWIE, SADOWNICTWIE, WETERYNARII I WIELU INNYCH

 

  • bezpieczeństwo - nie wywołuje podrażnień i alergii,
  • wysoka jakość - farmaceutyczna i medyczna czystość,
  • uniwersalność - posiada bogate właściwości chemiczne.

 


OPIS PRODUKTU

OLEJ PARAFINOWY zwany inaczej białym olejem mineralnym o czystości farmaceutycznej i medycznej jest całkowicie bezbarwny, bez zapachu i smaku, a podczas składowania jego barwa nie ulega zmianie. Powstaje w wyniku destylacji ropy naftowej. Nie miesza się z wodą i etanolem, rozpuszcza się w terpentynie i eterze. Olej nie zawiera wody, siarki i metali ciężkich, chemicznie i biologicznie stabilny. Wykazuje bardzo dobrą stabilność na działanie światła. Parafina jest obojętna chemicznie i nie wywołuje podrażnień ani alergii. Nie ma żadnych właściwości odżywczych, ale za to działa ochronnie i świetnie natłuszcza.

Olej często stosowany jest jako środek smarny, przy czym ze względu na stosowanie w przemysłach spożywczym, kosmetycznym, czy nawet farmaceutycznym, opracowywany jest w oparciu o formuły znacznie przewyższające normy obowiązujące dla konwencjonalnych produktów do smarowania. Dodatkowo mając medyczną czystość nie zawiera policyklicznych węglowodorów aromatycznych, a to bezpośrednio wpływa na spełnienie wymagań farmakopei, czyli tzw. kodeksu aptecznego. Tak rygorystyczne wymagania spełniają produkty wyłącznie najwyższej jakości.

Właściwości:

  • forma: ciecz,
  • kolor: bezbarwna,
  • zapach: bez zapachu,
  • pH: nie dotyczy,
  • temperatura topnienia: nie dotyczy,
  • temperatura samozapłonu: >250°C,
  • temperatura zapłonu: >236°C,
  • granice wybuchowości: b.d.,
  • gęstość: 0,835 g/ml (25ºC),
  • rozpuszczalność: w wodzie - nierozpuszczalny.

ZASTOSOWANIE

Ze względu na brak zapachu, barwy, smaku i właściwości fizykochemiczne OLEJ PARAFINOWY znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, jednak przede wszystkim:

w sadownictwie - do zwalczania jaj przędziorków na jabłoniach i jaj miodówki na gruszach,

w ogrodnictwie - do zwalczania misecznika śliwowego na drzewkach śliwy,

w medycynie - stosowany jako środek przeczyszczający, pomocny w oczyszczaniu organizmu z toksyn,

w weterynarii - stosowany do łagodzenia ostrych zaparć lub natłuszczania skóry i wymion,

w przemyśle kosmetycznym - używany jako składnik kremów, balsamów i mleczek do ciała,

w przemyśle farmaceutycznym - używany do produkcji maści ochronnych,

w przemyśle spożywczym - do smarowania elementów maszyn, w tym dzielarek i krajalnic,

w przemyśle włókienniczym - do smarowania maszyn do szycia i urządzeń do lamówek,

do konserwacji drewna - w celu zabezpieczenia przed wysychaniem desek, słupków i mebli,

do konserwacji konstrukcji stalowej - w celu zabezpieczenia przed erozją.

Ponadto biały olej mineralny służy również do działania pomp głębinowych i zanurzeniowych, gdzie ze względu na środowisko pracy wymagane są nie tylko rozwiązania skuteczne, ale przede wszystkim ekologiczne.

SPOSÓB UŻYCIA

W celu zwalczenia jaj przędziorków na jabłoniach stosować OLEJ MINERALNY w okresie bezlistnym w lutym, marcu i kwietniu w stężeniu 2%, gdzie 10000 litrów roztworu z 200 l oleju należy zużyć na ok. 15 ha. W przypadku jaj miodówki na gruszach stosować, gdy temperatura podczas pierwszych trzech dni wiosennego ocieplenia wynosi w ciągu dnia powyżej 12 stopni.


skład: olej parafinowy

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl