Kwas masłowy (Butyric acid): Praktyczne informacje

Kwas masłowy (oznaczenie CAS: 107-92-6), znany również jako kwas butanowy, to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C₄H₈O₂. Jest to kwas karboksylowy, który ma cztery atomy węgla w swoim łańcuchu. W temperaturze pokojowej jest cieczą o nieprzyjemnym zapachu, przypominającym zjełczałe masło. Kwas masłowy występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, takich jak masło, ser, a także w procesach fermentacyjnych przeprowadzanych przez bakterie.

Kwas masłowy jest również produktem rozkładu kwasów tłuszczowych w jelitach i odgrywa rolę w metabolizmie energii w organizmie człowieka. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i chemicznym, głównie jako substancja aromatyzująca oraz w produkcji tworzyw sztucznych i leków (Źródło: Wikipedia, wolna encyklopedia).

Czy kwas masłowy odstrasza dzikie zwierzęta?

Kwas masłowy może działać odstraszająco na niektóre dzikie zwierzęta, takie jak sarny, jelenie i dziki, zające oraz drapieżniki takie jak: lisy, kuny czy borsuki. Jego ostry zapach może być dla nich nieprzyjemny i skłaniać je do unikania obszarów, w których jest obecny.

 

Jakie właściwości zapachowe ma kwas masłowy?

W małych stężeniach (10-100 ppm) kwas masłowy nadaje potrawom lekko gorzki smak z wyczuwalną słodką nutą. W nieco większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem. W jeszcze większych stężeniach ma ostry, intensywny, trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu.

Jak długo sie utrzymuje zapach kwasu masłowego?

Zapach kwasu masłowego może utrzymywać się bardzo długo, nawet przez lata, w zależności od kilku czynników. Kwas masłowy łatwiej wchłania się w porowate powierzchnie, takie jak drewno, dywany i tkaniny, niż w gładkie powierzchnie, takie jak metal czy plastik.

W porowatych powierzchniach przykry odór utrzymuje się dłużej. W wyższych temperaturach woń kwasu masłowego staje się bardziej intensywna i łatwiej wyczuwalna niż w niskich temperaturach.

Jak usunąć woń kwasu masłowego?

Usuwanie zapachu i neutralizacja kwasu masłowego może być wyzwaniem, ze względu na jego silny i nieprzyjemny odór. Jedną z wielu możliwości jest ozonowanie, które jest metodą dezynfekcji wykorzystującą ozon (O₃) do rozkładania cząsteczek kwasu masłowego.

Jest to dosyć skuteczna metoda usuwania brzydkiego zapachu, ponieważ ozon reaguje bezpośrednio z związkami lotnymi, które neutralizują przykrą woń. Ozonowanie przeprowadza się przy użyciu specjalistycznego sprzętu i powinno być wykonywane przez wykwalifikowaną firmę.

Kolejnym sposobem na usunięcie kwasu masłowego i jej przykrej woni może być zastosowanie preparatu ANTI-HUKI. Jest to środek w postaci proszku zawierającego wodorotlenek sodu, który neutralizująe i czyści pozostałości po odstraszaczu dzikiej zwierzyny jakim jest HUKINOL. ANTI-HUKI to neutralizator przykrych zapachów, który nadaje się również do usuwania z powierzchni tłuszczu i oleju. Nie powinien być jednak stosowany do prania odzieży.

Wzór chemiczny i fizyczne właściwości kwasu masłowego:

  • Wzór chemiczny - C₄H₈O₂

  • Nazwa systematyczna - Kwas butanowy

  • Masa cząsteczkowa - 88,11 g/mol

  • Stan skupienia w temperaturze pokojowej - Ciecz

  • Wygląd - Oleista ciecz

  • Zapach - Ostry, nieprzyjemny, kojarzący się z wymiocinami

    Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masa_molowa

Kwas masłowy (Butyric acid)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium