Kwas masłowy (Butyric acid): Praktyczne informacje
Kwas masłowy (oznaczenie CAS: 107-92-6), znany również jako kwas butanowy, to organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym C₄H₈O₂. Jest to kwas karboksylowy, który ma cztery atomy węgla w swoim łańcuchu. W temperaturze pokojowej jest cieczą o nieprzyjemnym zapachu, przypominającym zjełczałe masło. Kwas masłowy występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, takich jak masło, ser, a także w procesach fermentacyjnych przeprowadzanych przez bakterie.
Kwas masłowy jest również produktem rozkładu kwasów tłuszczowych w jelitach i odgrywa rolę w metabolizmie energii w organizmie człowieka. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i chemicznym, głównie jako substancja aromatyzująca oraz w produkcji tworzyw sztucznych i leków (Źródło: Wikipedia, wolna encyklopedia).
Czy kwas masłowy odstrasza dzikie zwierzęta?
Kwas masłowy może działać odstraszająco na niektóre dzikie zwierzęta, takie jak sarny, jelenie i dziki, zające oraz drapieżniki takie jak: lisy, kuny czy borsuki. Jego ostry zapach może być dla nich nieprzyjemny i skłaniać je do unikania obszarów, w których jest obecny.
Jakie właściwości zapachowe ma kwas masłowy?
W małych stężeniach (10-100 ppm) kwas masłowy nadaje potrawom lekko gorzki smak z wyczuwalną słodką nutą. W nieco większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem. W jeszcze większych stężeniach ma ostry, intensywny, trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu.
Jak długo sie utrzymuje zapach kwasu masłowego?
Zapach kwasu masłowego może utrzymywać się bardzo długo, nawet przez lata, w zależności od kilku czynników. Kwas masłowy łatwiej wchłania się w porowate powierzchnie, takie jak drewno, dywany i tkaniny, niż w gładkie powierzchnie, takie jak metal czy plastik.
W porowatych powierzchniach przykry odór utrzymuje się dłużej. W wyższych temperaturach woń kwasu masłowego staje się bardziej intensywna i łatwiej wyczuwalna niż w niskich temperaturach.
Jak usunąć woń kwasu masłowego?
Usuwanie zapachu i neutralizacja kwasu masłowego może być wyzwaniem, ze względu na jego silny i nieprzyjemny odór. Jedną z wielu możliwości jest ozonowanie, które jest metodą dezynfekcji wykorzystującą ozon (O₃) do rozkładania cząsteczek kwasu masłowego.
Jest to dosyć skuteczna metoda usuwania brzydkiego zapachu, ponieważ ozon reaguje bezpośrednio z związkami lotnymi, które neutralizują przykrą woń. Ozonowanie przeprowadza się przy użyciu specjalistycznego sprzętu i powinno być wykonywane przez wykwalifikowaną firmę.
Kolejnym sposobem na usunięcie kwasu masłowego i jej przykrej woni może być zastosowanie preparatu ANTI-HUKI. Jest to środek w postaci proszku zawierającego wodorotlenek sodu, który neutralizująe i czyści pozostałości po odstraszaczu dzikiej zwierzyny jakim jest HUKINOL. ANTI-HUKI to neutralizator przykrych zapachów, który nadaje się również do usuwania z powierzchni tłuszczu i oleju. Nie powinien być jednak stosowany do prania odzieży.
Wzór chemiczny i fizyczne właściwości kwasu masłowego:
-
Wzór chemiczny - C₄H₈O₂
-
Nazwa systematyczna - Kwas butanowy
-
Masa cząsteczkowa - 88,11 g/mol
-
Stan skupienia w temperaturze pokojowej - Ciecz
-
Wygląd - Oleista ciecz
-
Zapach - Ostry, nieprzyjemny, kojarzący się z wymiocinami
179,00 zł