przewin

GLICERYNA roślinna 99,5% uniwersalne zastosowanie 1 l

POZOSTAŁE
9.99
PLN
GLICERYNA roślinna 99,5% uniwersalne zastosowanie 1 l
in_stock
Dostępność
duża ilość
Wysyłka w
3 dni
Ocena:
(Ilość ocen: 6)
Kod produktu:
1146
Cena: 9,99 zł
Cena netto: 8,12 zł
szt

GLICERYNA ROŚLINNA 99,5%
UNIWERSALNE ZASTOSOWANIE 1 L


DOBRY ROZPUSZCZALNIK TŁUSZCZÓW
DLA PRZEMYSŁU CHEMICZNEGO, KOSMETYCZNEGO I FARMACEUTYCZNEGO

 

  • wysokiej jakości,
  • bezpieczna i ekologiczna,
  • do uniwersalnego zastosowania.

 


OPIS PRODUKTU

GLICERYNA roślinna, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł. Także reakcja transestryfikacji (reakcja chemiczna prowadząca do otrzymania estrów przez reakcję chemiczną innych estrów z alkoholami (alkoholiza), kwasami (acydoliza) lub innymi estrami), wykorzystywana do produkcji biodiesla, dostarcza dużych jej ilości jako produktu ubocznego. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Właściwości:

  • forma: ciecz,
  • kolor: bezbarwna,
  • zapach: bez zapachu,
  • pH: około 5 (100 g/l H2O, 20ºC),
  • temperatura topnienia: 18ºC,
  • temperatura wrzenia: 290ºC,
  • rozkład: >290ºC,
  • temperatura samozapłonu: ok. 429ºC,
  • temperatura zapłonu: 177ºC,
  • granice wybuchowości: b.d.,
  • ciśnienie pary: 0,01 mbar (200ºC),
  • gęstość: 1,26 g/ml (200ºC),
  • ciężar nasypowy: nie dotyczy,
  • rozpuszczalność: w wodzie - rozpuszczalna, w rozpuszczalnikach organicznych: b.d.

ZASTOSOWANIE

GLICERYNA jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

SPOSÓB UŻYCIA

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, gorącem i mrozem.


skład: glicerol 997,20 g/l

Opinie o produkcie (0)

Sposoby płatności

Zlokalizuj przesyłkę

Dzięki szczegółowym aktualizacjom w czasie rzeczywistym widzisz jak przesyłka porusza się siecią DHL.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
wypisz się »

Facebook

Jeśli lubisz naszą firmę, polub nas na Facebooku!

Zobacz, gdzie znajdują się nasze sklepy

 

CENTRUM
sklep stacjonarny

al. Solidarności 113d 
na tyłach Kina FEMINA
tel. (22) 846-15-83

Godziny otwarcia

Pon-Pt 10:00 - 18:00
Sobota 9:00 - 15:00
(sobota w sezonie letnim)


ZOBACZ, JAK DOJECHAĆ »

 

BIAŁOŁĘKA
zamówienia internetowe

ul. Czarnocińska 25
wjazd od ul. Drogowej
tel. (22) 846-15-83

Godziny otwarcia

Pon-Pt 9:00 - 18:00
Sobota nieczynne


ZOBACZ, JAK DOJECHAĆ »

Sklep internetowy Shoper.pl