Podkład do ściółkowania KOZI nawóz naturalny obornik 100% ekologiczny 60L

Opis
EKOLOGICZNY 100 % OBORNIK KOZI
GWARANT PIĘKNYCH I ZDROWYCH WARZYW I OWOCÓW 60L
ZALEWANI PRZEZ CHEMIĘ SZUKAMY NATURALNYCH SPOSOBÓW
WSPARCIA DLA ROŚLIN
DOSTARCZ NIEZBĘDNE SKŁADNIKI I POŻYWIENIE, KTÓRE POTRZEBNE BĘDZIE W PROCESIE ROZWOJU TWOICH ROŚLIN
✅ zabezpiecza uprawy przed nadmiernym wzrostem chwastów
✅ zimą chroni glebę i system korzeniowy przed przemrożeniem
✅ przeciwdziała nadmiernemu nagrzewaniu się gleby oraz jej wysychaniu
✅ pomaga utrzymać wilgotność podłoża
✅ 100 % naturalny, organiczny i ekologiczny
✅ bogaty w mikro i makroelementy
✅ zawiera mikroflorę bakteryjną oraz organizmy glebotwórcze
✅ nawóz niegranulowany
OPIS PRODUKTU
PODKŁAD DO ŚCIÓŁKOWANIA/OBORNIK KOZI - mieszanka przygotowana na bazie słomy, wcześnie koszonego siana i obornika koziego. Naturalne składniki z dużą zawartością azotu i naturalnej próchnicy. Ściółkowanie zabezpiecza rośliny w stały dostęp do składników odżywczych, ponadto zatrzymuje wodę i chroni glebę przed nadmiernym przesuszeniem. Podnosi również wartość biologiczną podłoża, ponieważ przyciąga organizmy glebotwórcze (m.in. dżdżownice) oraz zabezpiecza nasze uprawy przed nadmiernym wzrostem chwastów. Mieszanka pochodzi z ekologicznych hodowli w których nie wykorzystuje się antybiotyków i innych środków chemicznych. Zastosowanie ściółkowania pozwala nam na ograniczenie stosowania w naszym ogrodzie środków chemicznych. Ściółka na bazie obornika koziego polecana jest szczególnie do ściółkowania na glebach ubogich i piaszczystych.
Dzięki organicznemu pochodzeniu sprawdzi się idealnie w przydomowych ogródkach, na rabatkach, pod nawożenie wszelkiego rodzaju roślin zarówno ozdobnych jak też warzyw i owoców. Smak i walory jakie oferuje wyhodowany naturalnie produkt jest bez wątpienia największą zaletą i korzyścią uzyskaną w przypadku zastosowania obornika.
Wielu z nas pamięta taki smak owoców z dzieciństwa który dzisiaj ciężko jest osiągnąć przemysłowymi technikami, a wręcz jest to niemożliwe.
Czas to zmienić!
SPOSÓB UŻYCIA
Ściółkowanie gleby:
- zabezpiecza uprawy przed nadmiernym wzrostem chwastów
- przeciwdziała nadmiernemu nagrzewaniu się gleby oraz jej wysychaniu
- chroni przed nadmiernym wyparowywaniem wody z gleby
- zmniejsza wypłukiwanie składników mineralnych z ziemi
- pomaga utrzymać wilgotność podłoża
- zimą chroni glebę i system korzeniowy przed przemrożeniem
- pozwala nam na ograniczenie stosowania w naszym ogrodzie środków chemicznych
- zastosowanie przy warzywach i truskawkach zmniejsza prawdopodobieństwo porażenia przez grzyby
Podłoże szczególnie polecane do uprawy: pomidorów, ogórków, pietruszki, rzodkiewki, pora, kapusty, dyni, kabaczków, truskawek.
Podłoże do ściółkowania warzyw i owoców sezonowane jest około 6 miesięcy pod dachem. Okres ten pozwala na wytworzenie swoistego ekosystemu bogatego w mikro i makro organizmy, które decydują o biologicznej wartości gleby.
Obornik jako ściółkę stosujemy w oddaleniu od roślin - ok. 30-50 cm. Nie stosujemy warstwy obornika większej niż 10 cm.
Ściółkowanie gleby niesie za sobą wiele korzyści, ale przede wszystkim wzmacnia glebę, jednocześnie zmniejszając nasz nakład pracy. Ściółkując systematycznie nie trzeba podlewać, nawozić, czy pryskać przeciw szkodnikom. Wszystko to za sprawą użyźnienia gleby, a zdrowa gleba, to zdrowe i silne rośliny!
Przechowywać w miejscu zacienionym i zadaszonym. Z uwagi na naturalny i biologicznie czynny charakter nawozu podlega on ciągłym przemianom biochemicznym. Może się zbrylać, wydzielać zapach lub pokryć się białawym nalotem. Zmiany te nie wpływają na wartość produktu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Tylko zalogowani mogą dodawać opinie.