2x GLICERYNA roślinna 99,5% + 2x GLIKOL monopropylenowy 99,5% uniwersalne zastosowanie 4x 1 l

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 93,99 zł 93.99
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Erpol
Kod produktu: 1481

Opis

ZESTAW GLICERYNA 2 x 1L + GLIKOL 2 x 1L

GLICERYNA ROŚLINNA FARMACEUTYCZNA 99,5%
UNIWERSALNE ZASTOSOWANIE 1L


DOBRY ROZPUSZCZALNIK TŁUSZCZÓW
DLA PRZEMYSŁU CHEMICZNEGO, KOSMETYCZNEGO I FARMACEUTYCZNEGO

 

wysokiej jakości gliceryna roślinna farmaceutyczna

bezpieczna i ekologiczna

pewny i sprawdzony dostawca

do uniwersalnego zastosowania

czystość 99,5% to minimalna czystość, jaką gwarantuje producent!

 

OPIS PRODUKTU

GLICERYNA roślinna, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł. Także reakcja transestryfikacji (reakcja chemiczna prowadząca do otrzymania estrów przez reakcję chemiczną innych estrów z alkoholami (alkoholiza), kwasami (acydoliza) lub innymi estrami), wykorzystywana do produkcji biodiesla, dostarcza dużych jej ilości jako produktu ubocznego. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Właściwości:

  • forma: ciecz
  • kolor: bezbarwna
  • zapach: bez zapachu
  • pH: około 5 (100 g/l H2O, 20ºC)
  • temperatura topnienia: 18ºC
  • temperatura wrzenia: 290ºC
  • rozkład: >290ºC
  • temperatura samozapłonu: ok. 429ºC
  • temperatura zapłonu: 177ºC
  • granice wybuchowości: b.d.
  • ciśnienie pary: 0,01 mbar (200ºC)
  • gęstość: 1,26 g/ml (200ºC)
  • ciężar nasypowy: nie dotyczy
  • rozpuszczalność: w wodzie - rozpuszczalna, w rozpuszczalnikach organicznych: b.d.

ZASTOSOWANIE

GLICERYNA jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

Zastosowanie gliceryny roślinnej:

  • produkcja płynów do dezynfekcji
  • dobry rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów
  • powszechnie stosowana w kosmetyce
  • surowiec do syntezy wielu związków chemicznych
  • garbarstwo

SPOSÓB UŻYCIA

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, gorącem i mrozem.


skład: glicerol 997,20 g/l

 

GLIKOL MONOPROPYLENOWY 99,5%
UNIWERSALNE ZASTOSOWANIE 1L


NIESZKODLIWY DLA ZDROWIA
STOSOWANY W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM, CHEMICZNYM I MEDYCYNIE

 

wysokiej jakości glikol propylenowy

bezpieczny i ekologiczny

pewny i sprawdzony dostawca

do uniwersalnego zastosowania

czystość 99,5% to minimalna czystość, jaką gwarantuje producent; najczęściej glikol ma 99,9% czystość!

 

OPIS PRODUKTU

GLIKOL monopropylenowy (glikol propylenowy: propan-1,2-diol) – organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych czyli dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości. Glikol propylenowy jest substancją higroskopijną, czyli posiada zdolność pochłaniania wilgoci, dlatego też służy do utrzymywania odpowiedniej wilgotności w niektórych lekach, kosmetykach lub produktach spożywczych.

Właściwości:

  • forma: ciecz
  • kolor: bezbarwna
  • zapach: bezzapachowy
  • pH: brak danych
  • temperatura topnienia/krzepnięcia: -60ºC
  • temperatura wrzenia: ok. 190ºC
  • rozkład: nie dotyczy
  • temperatura samozapłonu: nie dotyczy
  • temperatura zapłonu: 109ºC
  • granice wybuchowości: 2,4-17,4% V/V
  • gęstość: ok. 1038 kg/m3 (20ºC)
  • rozpuszczalność: bez ograniczeń

ZASTOSOWANIE

GLIKOL monopropylenowy (glikol propylenowy) jest stosowany w przemyśle spożywczym jako rozpuszczalnik, rozcieńczalnik, stabilizator i substancja klarująca. W wyższych stężeniach działa konserwująco przez obniżenie aktywności wodnej. Powszechnie stosowany w chłodnictwie. Substancja pomocnicza wykorzystywana w branży kosmetycznej, a także farmaceutycznej.

Zastosowanie glikolu propylenowego:

  • w przemyśle spożywczym jako konserwant
  • powszechnie stosowany w kosmetyce, m.in. jako składnik olejków do masażu, balsamów, past do zębów oraz płynów do płukania ust
  • środek zapobiegający zamarzaniu, składnik środków do odladzania
  • stosowany w środkach czystości, środki do higieny dłoni, składnik dezodorantów
  • składnik chłodziwa w technologiach kosmicznych
  • nośnik olejków zapachowych
  • wykorzystywany do wytwarzania sztucznego dymu
  • stosowany jako płyn roboczy w maszynach

 

SPOSÓB UŻYCIA

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i wilgocią.


skład: glikol 99,5%

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Tylko zalogowani mogą dodawać opinie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium