GLICERYNA roślinna 99,5% + GLIKOL monopropylenowy 99,5% uniwersalne zastosowanie 2x 1 l

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 23,99 zł 23.99
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: 1480

Opis

GLICERYNA ROŚLINNA 99,5%
UNIWERSALNE ZASTOSOWANIE 1 L


DOBRY ROZPUSZCZALNIK TŁUSZCZÓW
DLA PRZEMYSŁU CHEMICZNEGO, KOSMETYCZNEGO I FARMACEUTYCZNEGO

 

  • wysokiej jakości,
  • bezpieczna i ekologiczna,
  • do uniwersalnego zastosowania.

 


OPIS PRODUKTU

GLICERYNA roślinna, glicerol (łac. Glycerolum) – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli; najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł. Także reakcja transestryfikacji (reakcja chemiczna prowadząca do otrzymania estrów przez reakcję chemiczną innych estrów z alkoholami (alkoholiza), kwasami (acydoliza) lub innymi estrami), wykorzystywana do produkcji biodiesla, dostarcza dużych jej ilości jako produktu ubocznego. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Właściwości:

  • forma: ciecz,
  • kolor: bezbarwna,
  • zapach: bez zapachu,
  • pH: około 5 (100 g/l H2O, 20ºC),
  • temperatura topnienia: 18ºC,
  • temperatura wrzenia: 290ºC,
  • rozkład: >290ºC,
  • temperatura samozapłonu: ok. 429ºC,
  • temperatura zapłonu: 177ºC,
  • granice wybuchowości: b.d.,
  • ciśnienie pary: 0,01 mbar (200ºC),
  • gęstość: 1,26 g/ml (200ºC),
  • ciężar nasypowy: nie dotyczy,
  • rozpuszczalność: w wodzie - rozpuszczalna, w rozpuszczalnikach organicznych: b.d.

ZASTOSOWANIE

GLICERYNA jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

SPOSÓB UŻYCIA

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, gorącem i mrozem.


skład: glicerol 997,20 g/l

 

GLIKOL MONOPROPYLENOWY 99,5%
UNIWERSALNE ZASTOSOWANIE 1 L


NIESZKODLIWY DLA ZDROWIA
STOSOWANY W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM, CHEMICZNYM I MEDYCYNIE

 

 

  • wysokiej jakości,
  • bezpieczny i ekologiczny,
  • do uniwersalnego zastosowania.

 


OPIS PRODUKTU

GLIKOL monopropylenowy (propan-1,2-diol) – organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi dwuhydroksylowych czyli dioli. W temperaturze pokojowej jest bezbarwną cieczą, o słodkawym smaku i wysokiej lepkości.

Właściwości:

  • forma: ciecz,
  • kolor: bezbarwna,
  • pH: brak danych,
  • temperatura topnienia/krzepnięcia: -60ºC,
  • temperatura wrzenia: ok. 190ºC,
  • rozkład: nie dotyczy,
  • temperatura samozapłonu: nie dotyczy,
  • temperatura zapłonu: 109ºC,
  • granice wybuchowości: 2,4-17,4% V/V,
  • gęstość: ok. 1038 kg/m3 (20ºC),
  • rozpuszczalność: bez ograniczeń.

Glikol może posiadać lekki zapach, jednak nie wpływa to na jego właściwości chemiczne.

ZASTOSOWANIE

GLIKOL monopropylenowy jest stosowany w przemyśle spożywczym jako rozpuszczalnik, rozcieńczalnik, stabilizator i substancja klarująca. W wyższych stężeniach działa konserwująco przez obniżenie aktywności wodnej. Powszechnie stosowany w chłodnictwie. Substancja pomocnicza wykorzystywana w branży kosmetycznej, a także farmaceutycznej.

SPOSÓB UŻYCIA

Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i wilgocią.


skład: glikol 99,5%

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl